De lipoedeem behandeling uitgelegd.
In principe is de verwijdering van lipoedeem vergelijkbaar met de procedure van liposuctie. Eerst worden de te behandelen zones gemarkeerd op de door lipoedeem aangetaste extremiteiten (meestal armen en/of benen, maar soms ook de heupen, buik of schouders). De behandeling van lipoedeem gebeurt meestal onder algehele narcose.
Nadat u onder narcose bent gebracht, wordt een zeer goed te verdragen tumescente oplossing in de te behandelen gebieden gespoten, waarna de opgeslagen vetklontjes uit het onderhuidse vetweefsel worden gezogen.
In de kliniek gebruiken wij voor de beste resultaten en een snel herstel een bijzonder milde, door trillingen ondersteunde- procedure. Daardoor is het wegzuigen van de abnormale vetkussentjes effectiever en beperken we het letsel aan het omliggende huidweefsel aanzienlijk.
Om te herstellen na de ingreep blijft u meestal een nacht ter observatie bij ons in de kliniek. Bij kleine ingrepen kunt u dezelfde dag nog naar huis. Ter ondersteuning van het genezingsproces moet u gedurende 6 weken compressie- / drukkleding dragen.
Hoeveel vet kan er worden verwijderd tijdens een lipoedeem behandeling?
Afhankelijk van de omvang van de behandeling en het aantal door het lipoedeem getroffen lichaamsdelen, zal de hoeveelheid vetweefsel die wordt verwijderd variëren. Bijvoorbeeld, bij een kleine behandeling aan de armen hoeft misschien maar een paar honderd milliliter vet te worden verwijderd. Als het lipoedeem echter in een zeer vergevorderd stadium is en zich al over meerdere delen van het lichaam heeft verspreid, kan de hoeveelheid vet die moet worden weggezogen gemakkelijk enkele liters bedragen. In dat geval kan het nodig zijn om de behandeling op te splitsen in meerdere sessies, zodat wij de risico’s aan de behandeling kunnen beperken. Hoeveel vetweefsel in uw geval precies moet worden verwijderd, zullen wij u tijdens ons eerste consult toelichten. Na dit gesprek zullen wij voor u een behandelplan opstellen waarin de effectiviteit van uw behandeling en uw wensen centraal staan.
Kosten: Welke prijs moet ik verwachten voor een lipoedeemoperatie?
De kosten van een lipoedeem behandeling door liposuctie kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van de omvang en het aantal ingrepen. Hoe verder gevorderd het stadium van lipoedeem is, hoe uitgebreider de behandeling, hoe duurder de ingreep zal zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als meerdere lichaamsdelen van armen, buik en benen door lipoedeem zijn aangetast. In andere gevallen kan er geen sprake zijn van pathologisch lipoedeem en kan een eenvoudigere poliklinische liposuctie of louter plaatselijke vetophopingen met een buikwandcorrectie, dijbeenlift of bovenarmlift een voordeliger behandelingsalternatief zijn. Graag stellen wij na uw eerste gesprek met onze specialisten een vrijblijvend behandelplan op met een passende offerte.
Hoe lipoedeem ontstaat en welke risico’s eraan verbonden zijn.
Lipoedeem is de pathologische toename van vetweefsel in de onderhuid. Klassiek gebeurt dit door een vergroting en vermenigvuldiging van vetcellen in samenhang met min of meer ernstige vochtophoping. Lipoedeem kan optreden vanaf de puberteit en treft vooral vrouwen. De meeste patiënten hebben een leeftijd tussen 20 en 35 jaar. De fysiologische oorzaken voor het ontstaan van lipoedeem zijn nog niet voor 100% opgehelderd. De wetenschap heeft echter een aantal verbanden blootgelegd:
- Lipoedeem na hormonale veranderingen.
Vrouwen lopen een hoger risico op lipoedeem omdat sommige gebeurtenissen in het leven van een vrouw de ontwikkeling van lipoedeem stimuleren. Daartoe behoren zwangerschap, de menopauze en gynaecologische ingrepen zoals de verwijdering van de eierstokken, eileiders of de baarmoeder. Al deze gebeurtenissen veranderen de hormoonhuishouding drastisch en kunnen zo het reeds bestaande lipoedeem in meer of mindere mate -blijvend- verergeren.
Een grote rol wordt toebedeeld aan het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Vetcellen reageren namelijk bijzonder sterk op oestrogeen via de zeer specifieke receptoren op hun oppervlak.
De vorming van lipo-oedeem bij mannen kan ook worden toegeschreven aan een hormonale disbalans. Zo kunnen leveraandoeningen door bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik de oorzaak zijn. Maar ook mannen die hormoontherapie ondergaan ter behandeling van andere ziekten zijn bijzonder vatbaar voor lipoedeem.
- Lipoedeem door stress en een ongezonde levensstijl.
Momenten van extreme stress kunnen van invloed zijn op het ontstaan van lipoedeem net zoals de levensstijl van de patiënt. Gebrek aan lichaamsbeweging, een ongezond dieet en gedrag dat bijzonder belastend is voor het lichaam dragen bij tot een verhoogd risico op lipoedeem. Overigens heeft het gewicht slechts een beperkte invloed op het ontstaan van lipoedeem: zowel magere als zwaarlijvige mensen kunnen last krijgen van het ontstaan van lipoedeem.
- Erfelijke ontwikkeling van lipoedeem.
Niet zelden wordt lipoedeem van generatie op generatie overgeërfd. Men denkt dat de genen die de vorming van bloedvaten regelen hierbij een rol spelen.
- Lipoedeem door vaatschade in het onderhuidse weefsel.
Tot slot wordt vaatschade in het onderhuidse weefsel ook genoemd bij het ontstaan van ‘klassiek lipoedeem’. De schade kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een ontsteking. Dit kan worden vergeleken met een lek in de lichaamsvaten in het getroffen gebied, waaruit vocht in het onderhuidse weefsel lekt. Lipoedeempatiënten zijn dan ook veel vatbaarder voor hematomen (blauwe plekken).