Lipoedeem kan operatief worden behandeld met liposuctie. Deze behandeling kan niet worden gebruikt om overtollige kilo’s kwijt te raken. Met de lipoedeem behandeling wordt het abnormale onderhuidse vetweefsel permanent verwijderd.

zkn_logo
ZorgkaartNederland
zkn_logo
ZorgkaartNederland

Waarom u voor de lipoedeem behandeling kunt kiezen:

Lipoedeem is een vetverdelingsstoornis die vooral in de ledematen (armen en benen) voorkomt. Voor veel patiënten heeft lipoedeem een grote impact op hun leven. Niet alleen het uiterlijk beperkt de patiënt in het dagelijks leven ook de gezondheidslasten, vooral de pijn, maken het leven met lipoedeem zwaar. De pijn wordt veroorzaakt door de toenemende druk in het weefsel door groeiende, zelfs woekerende vetcellen en voortdurend toenemende vochtafzettingen in het onderhuidse weefsel. Direct na de verwijdering van de lipoedeem voelen de armen en benen al veel slanker aan, neemt de huidspanning af en is de algemene toestand merkbaar verbeterd omdat de druk letterlijk wegvalt en de daaruit voortvloeiende pijn wordt verlicht. En natuurlijk mag het esthetische resultaat er ook zijn! U hoeft geen rekening meer te houden met uw kleding en kunt zonder beperkingen de zomer beleven.

Lipoedeem verwijderen door liposuctie op de buik, benen en armen.

Als vetcellen in het onderhuidse weefsel zich hardnekkig hebben vastgezet -of zelfs ontstoken zijn- is chirurgische verwijdering door middel van liposuctie soms de enige manier om zich van de daarmee gepaard gaande pijn te bevrijden en probleemzones weer in vorm te brengen. Hormonale invloeden en genetische aanleg kunnen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van lipoedeem. Omdat de ontwikkeling van lipoedeem vaak sluipend en gedurende vele jaren plaatsvindt zijn de gevolgen pas in een laat stadium merkbaar, totdat medische behandeling onvermijdelijk wordt.

Lipoedeem kan zich in vele delen van het lichaam ontwikkelen, zoals de buik, de benen en de armen. Het verwijderen van lipoedeem is echter niet geschikt om af te vallen. Als u het doel hebt om af te vallen, kunt u beter kiezen voor onze andere behandelingsalternatieven, zoals de maagballon of de POSE-procedure.

Wat gebeurt er bij een liposuctie?

Een demonstratie video van onze Duitse collega’s, expets lipoedeem behandelingen uit Dortmund.

De stadia van lipoedeem

De progressie en de ernst van lipoedeem, en dus de impact van lipoedeem op het lichaam van onze patiënten, kan worden onderverdeeld in 3 tot 4 verschillende stadia:

Lipoedeem stadium 1

In het eerste stadium is de huidtextuur meestal nog vrij egaal en glad. Het onderhuidse weefsel is hier en daar verdikt, maar voelt over het geheel genomen nog zacht aan. Op de knie en de binnenkant van de dijen zijn vaak structuren te voelen die eruitzien en aanvoelen als kleine bolletjes.

Lipoedeem stadium 2

In het tweede stadium is het lipoedeem veel meer uitgesproken. Het huidoppervlak wordt gekenmerkt door grote deuken en bulten. Die kunnen de grootte van een walnoot hebben, maar ook die van een mandarijn of een appel. Het onderhuidse weefsel wordt aanzienlijk dikker en valt over een groot oppervlak op, terwijl de huidtextuur nog zacht is.

Lipoedeem stadium 3/4

In het derde/vierde stadium zijn de getroffen ledematen aanzienlijk in omvang toegenomen. Het weefsel van de subcutis (onderhuids bindweefsel) is nu ook zo sterk verdikt dat de huid zeer stevig en verhard aanvoelt. Zo kan de binnenkant van de dijen gekenmerkt worden door grove/ vervormde vetkussentjes wat door kan lopen tot aan de enkels.

In het laatste stadium zijn de lichamelijke beperkingen groot. Door de vetophopingen kunnen de lymfeklieren bekneld raken waardoor het vocht niet meer afgevoerd wordt, dit heet lipo-lymfoedeem. Ook kunnen er bijvoorbeeld zweren ontstaan door de wrijving van de huid op de kniegewrichten en de binnenkant van de dijen. De hoge belasting van de gewrichten door het toegenomen gewicht kan zorgen voor een verkeerde stand van de benen (‘knock knees’). Ontstekingen (bv. erysipelas – wondroos) kunnen in dit stadium snel ontstaan. Deze ontstekingen zijn niet alleen zeer pijnlijk, maar kunnen ook koorts en algehele malaise veroorzaken.

Voordelen van de lipoedeem behandeling

  • Permanente verwijdering van pathologisch ondervetweefsel
  • Herstel van uw lichamelijk welzijn, zonder pijn en terugkerende klachten
  • Verbetering van het uiterlijk door strakker gevormde armen en benen
  • Geen beperkingen meer in een actief leven
  • Vol zelfvertrouwen de zomer beleven

Bent u op zoek naar een behandeling van lipoedeem en denkt u dat onze behandeling door middel van liposuctie voor u geschikt is? Vraag dan nu informatie bij ons aan en maak een vrijblijvende afspraak voor een eerste consultatie!

Meer informatie Consult aanvragen
Different Women. Group Of Diversity Models Portrait. Smiling Multicultural Female In Fitness Clothes Posing On Beige Background. Body Positive As Lifestyle.

Financiering van de lipoedeem behandeling

 

Bij QUOLE Aesthetics heeft u de mogelijkheid om een lening af te sluiten voor uw behandeling. Wij werken daarvoor samen met Cosmetic Finance.
QUOLE-Aesthetics-Cosmetic-Finance

Lipoedeem behandeling in het kort:

DUUR VAN DE INGREEP

Ongeveer 2 tot 5 uur.

Verdoving

Plaatselijk of onder volledige narcose.

Verblijf

U kunt de kliniek nog dezelfde dag verlaten. Bij grotere ingrepen adviseren wij u een overnachting.

Druk-/compressiekleding

U draagt de drukkleding 6 tot 8 weken.

Herstel

Na 7 tot 10 dagen kunt u uw dagelijkse leven weer oppakken waarbij u zich houdt aan de adviezen van de specialist.

Littekens

Geen.

Resultaat 

Na 4 tot 6 weken ziet u de eerste resultaten.

Kosten

Vanaf 43,- per maand.

Financiering

Mogelijk via Cosmetic Finance.

De ervaring van een patiënt van onze Duitse collega’s uit Dortmund met onze lipoedeem behandeling.

Ervaringen van onze patiënten

Janneke, 44 jaar 

Zoals beschreven in de communicatie van QUOLE word je behandeld als een gast. En dat is zo. De gesprekken, de operatie zelf, de nazorg, waren naast uiterst professioneel ook erg persoonlijk,...

Joep, 47 jaar

Wat een fijne kliniek met vriendelijke professionele zorg. Er heerst een prettige, zorgzame sfeer en Dr Hawinkels is een sympathieke, kundige plastisch chirurg.

“Patiënten met lipoedeem weten hoe doeltreffend liposuctie kan zijn om een einde te maken aan hun jarenlange lijden..”

Drs. Harm Hawinkels
Plastisch chirurg

Harm Hawinkels plastisch chirurg Quole Aesthetics PLASTISCH CHIRURG BIG: 29051856001

Drs. Harm Hawinkels
Plastisch Chirurg

Wilt u kennis maken met ons volledige team? We stellen ons graag aan u voor!

“Door mijn lipoedeem had ik heel veel pijn en werd ik belemmerd in alles wat ik deed. De behandeling door dr. Josephs heeft me mijn levenslust teruggegeven.”

Marlena, 39 jaar,
Patiënt QUOLE Aesthetics

Waarom is QUOLE Aesthetics de juiste kliniek voor u?

Altijd dichtbij, altijd beschikbaar wanneer u ons nodig heeft. We begeleiden u van het eerste consult tot de laatste controle. Als steun en toeverlaat. Wij zorgen voor een veilige en succesvolle behandeling, ook in de jaren na uw behandeling!

Voor ons is het belangrijkste dat u zich op uw gemak voelt. Daarom behandelen wij uw verzoek met zorg. Pas als wij uw ideeën goed vertaald hebben naar een behandelplan, kunnen wij beginnen met de uitvoering van uw wensen. Waarbij u kunt vertrouwen op onze jarenlange ervaring in de plastische en esthetische chirurgie.

Bij ons geen halve maatregelen. Wij concentreren ons volledig op plastische en esthetische chirurgie en gebruiken elke dag al onze energie om onze patiënten de beste behandeling te geven. Wij vormen al vele jaren een goed gecoördineerd team zodat we de juiste keuzes kunnen maken en u altijd de kwaliteit ontvangt die u van ons mag verwachten!

Ons team heeft plezier in haar werk en dit voelt u als patiënt. We vinden het een eer dat u ons het vertrouwen geeft om u te mogen behandelen. We zorgen ervoor dat u zich op uw gemak voelt, voor, tijdens en na uw behandeling. En we willen dat elke patiënt tevreden de kliniek verlaat en zich een nieuwe, misschien wel betere 'ik' voelt.

De lipoedeem behandeling uitgelegd.

In principe is de verwijdering van lipoedeem vergelijkbaar met de procedure van liposuctie. Eerst worden de te behandelen zones gemarkeerd op de door lipoedeem aangetaste extremiteiten (meestal armen en/of benen, maar soms ook de heupen, buik of schouders). De behandeling van lipoedeem gebeurt meestal onder algehele narcose.

Nadat u onder narcose bent gebracht, wordt een zeer goed te verdragen tumescente oplossing in de te behandelen gebieden gespoten, waarna de opgeslagen vetklontjes uit het onderhuidse vetweefsel worden gezogen.

In de kliniek gebruiken wij voor de beste resultaten en een snel herstel een bijzonder milde, door trillingen ondersteunde-  procedure. Daardoor is het wegzuigen van de abnormale vetkussentjes effectiever en beperken we het letsel aan het omliggende huidweefsel aanzienlijk.

Om te herstellen na de ingreep blijft u meestal een nacht ter observatie bij ons in de kliniek. Bij kleine ingrepen kunt u dezelfde dag nog naar huis. Ter ondersteuning van het genezingsproces moet u gedurende 6 weken compressie- / drukkleding dragen.

 

Hoeveel vet kan er worden verwijderd tijdens een lipoedeem behandeling?

Afhankelijk van de omvang van de behandeling en het aantal door het lipoedeem getroffen lichaamsdelen, zal de hoeveelheid vetweefsel die wordt verwijderd variëren. Bijvoorbeeld, bij een kleine behandeling aan de armen hoeft misschien maar een paar honderd milliliter vet te worden verwijderd. Als het lipoedeem echter in een zeer vergevorderd stadium is en zich al over meerdere delen van het lichaam heeft verspreid, kan de hoeveelheid vet die moet worden weggezogen gemakkelijk enkele liters bedragen. In dat geval kan het nodig zijn om de behandeling op te splitsen in meerdere sessies, zodat wij de risico’s aan de behandeling kunnen beperken. Hoeveel vetweefsel in uw geval precies moet worden verwijderd, zullen wij u tijdens ons eerste consult toelichten. Na dit gesprek zullen wij voor u een behandelplan opstellen waarin de effectiviteit van uw behandeling en uw wensen centraal staan.

Kosten: Welke prijs moet ik verwachten voor een lipoedeemoperatie?

De kosten van een lipoedeem behandeling door liposuctie kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van de omvang en het aantal ingrepen. Hoe verder gevorderd het stadium van lipoedeem is, hoe uitgebreider de behandeling, hoe duurder de ingreep zal zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als meerdere lichaamsdelen van armen, buik en benen door lipoedeem zijn aangetast. In andere gevallen kan er geen sprake zijn van pathologisch lipoedeem en kan een eenvoudigere poliklinische liposuctie of louter plaatselijke vetophopingen met een buikwandcorrectie, dijbeenlift of bovenarmlift een voordeliger behandelingsalternatief zijn. Graag stellen wij na uw eerste gesprek met onze specialisten een vrijblijvend behandelplan op met een passende offerte.

 

Hoe lipoedeem ontstaat en welke risico’s eraan verbonden zijn.

Lipoedeem is de pathologische toename van vetweefsel in de onderhuid. Klassiek gebeurt dit door een vergroting en vermenigvuldiging van vetcellen in samenhang met min of meer ernstige vochtophoping. Lipoedeem kan optreden vanaf de puberteit en treft vooral vrouwen. De meeste patiënten hebben een leeftijd tussen 20 en 35 jaar. De fysiologische oorzaken voor het ontstaan van lipoedeem zijn nog niet voor 100% opgehelderd. De wetenschap heeft echter een aantal verbanden blootgelegd:

  1. Lipoedeem na hormonale veranderingen.

Vrouwen lopen een hoger risico op lipoedeem omdat sommige gebeurtenissen in het leven van een vrouw de ontwikkeling van lipoedeem stimuleren. Daartoe behoren zwangerschap, de menopauze en gynaecologische ingrepen zoals de verwijdering van de eierstokken, eileiders of de baarmoeder. Al deze gebeurtenissen veranderen de hormoonhuishouding drastisch en kunnen zo het reeds bestaande lipoedeem in meer of mindere mate -blijvend- verergeren.

Een grote rol wordt toebedeeld aan het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Vetcellen reageren namelijk bijzonder sterk op oestrogeen via de zeer specifieke receptoren op hun oppervlak.

De  vorming van lipo-oedeem bij mannen kan ook worden toegeschreven aan een hormonale disbalans. Zo kunnen leveraandoeningen door bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik de oorzaak zijn. Maar ook mannen die hormoontherapie ondergaan ter behandeling van andere ziekten zijn bijzonder vatbaar voor lipoedeem.

  1. Lipoedeem door stress en een ongezonde levensstijl.

Momenten van extreme stress kunnen van invloed zijn op het ontstaan van lipoedeem net zoals de levensstijl van de patiënt. Gebrek aan lichaamsbeweging, een ongezond dieet en gedrag dat bijzonder belastend is voor het lichaam dragen bij tot een verhoogd risico op lipoedeem. Overigens heeft het gewicht slechts een beperkte invloed op het ontstaan van lipoedeem: zowel magere als zwaarlijvige mensen kunnen last krijgen van het ontstaan van lipoedeem.

  1. Erfelijke ontwikkeling van lipoedeem.

Niet zelden wordt lipoedeem van generatie op generatie overgeërfd. Men denkt dat de genen die de vorming van bloedvaten regelen hierbij een rol spelen.

  1. Lipoedeem door vaatschade in het onderhuidse weefsel.

Tot slot wordt vaatschade in het onderhuidse weefsel ook genoemd bij het ontstaan van ‘klassiek lipoedeem’. De schade kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een ontsteking. Dit kan worden vergeleken met een lek in de lichaamsvaten in het getroffen gebied, waaruit vocht in het onderhuidse weefsel lekt. Lipoedeempatiënten zijn dan ook veel vatbaarder voor hematomen (blauwe plekken).

FAQ: Meestgestelde vragen over de lipoedeem behandeling

Wij weten dat u als lipoedeempatiënt al veel manieren heeft gezocht om de lipoedeem effectief te bestrijden. We weten dan ook dat wij waarschijnlijk niet de eerste zijn waarbij u hulp zoekt. Juist daarom is het belangrijk om met onze ervaren specialisten te praten over uw voorgeschiedenis en uw wensen/frustraties tot nu toe. Zo is het voor ons mogelijk om een nauwkeurige medische anamnese op te stellen en de therapie op u af te stemmen. Tijdens ons eerste consult meten wij uw lichaam op en voeren zo nodig verdere lichamelijke onderzoeken uit om de omvang en het stadium van uw lipoedeembehandeling juist in te schatten en de kosten van uw behandelplan te kunnen bepalen.

Wij vinden het belangrijk dat u tijdens het eerste consult uitgebreid wordt geïnformeerd over de mogelijkheden, risico’s en beperkingen van een lipoedeemverwijdering. Zo bent u op de hoogte van alle voordelen en kunt u deze afwegen tegen de medische risico’s en/of nadelen van de behandeling.

Onderdeel van ons lichamelijke onderzoek is het bepalen van de aanwezigheid van lymfoedeem of, preciezer gezegd, lipolymfoedeem heeft. Dit is lipoedeem met extra vochtretentie. Dit is belangrijk omdat we u in zo’n geval apart moeten behandelen en zo nodig met andere specialisten moeten overleggen voordat het abnormale vetweefsel kan worden verwijderd.

Snelle beslissingen zijn vaak niet de beste. Neem voldoende tijd om erover na te denken en overweeg zorgvuldig de informatie die u tijdens uw consult heeft gekregen. Natuurlijk staat ons team ook na het consult klaar om uw (aanvullende) vragen te beantwoorden.
 
Als u eenmaal hebt gekozen voor lipoedeemverwijdering door liposuctie dan starten wij met de voorbereidingen van uw behandeling. Na het vaststellen van uw OK datum ontvangen we u in de kliniek, ondergaat u de behandeling en start daaropvolgend het nazorgtraject.

Op de dag van de behandeling ontvangen wij u ‘s morgens in de kliniek. De assistent neemt de behandeling met u door en kan al uw vragen beantwoorden die u nog heeft. In de meeste gevallen vindt de verwijdering van lipoedeem plaats onder algehele narcose, soms onder plaatselijke verdoving. Afhankelijk van de omvang van de behandeling kunt u de kliniek nog dezelfde dag verlaten. Bij grotere behandelingen verblijft u een nacht in de kliniek zodat onze recovery-verpleegkundigen u kunnen verzorgen. 

Er kunnen kleine littekens van ongeveer 4 tot 5 mm achterblijven, maar in de meeste gevallen zijn ze bijna onzichtbaar. Ze zien er een beetje uit als hele kleine moedervlekken. Grote, zichtbare littekens komen bij lipoedeemverwijdering niet voor.

Uw herstel van de lipoedeembehandeling begint al in de kliniek. Als u weer thuis bent, doet u het rustig aan en gaat u niet meteen weer aan het werk. Wij raden u sterk aan om zowel overdag als ‘s nachts compressiekleding / drukkleding te dragen voor een optimaal behandelresultaat. Deze gebruikt u ongeveer 6 tot 8 weke, dit voorkomt de vorming van lelijke deuken en/of bulten op het huidoppervlak. Daarbij voorkomt de drukkleding ook het vasthouden van (lymfe-) vocht.
 
Ondanks dat u de compressiekleding nog moet dragen, kunt u ongeveer 2 weken na de behandeling weer aan het werk.
Pand QUOLE Aesthetics met ZKN klein
vrouw op recovery
Lounge
Receptie1