De beste littekenverzorging na een borstvergroting

Een borstvergroting is vooral nuttig voor vrouwen die ontevreden zijn met hun lichaam door te kleine of verslapte borsten. Omdat elke borstvergroting littekens met zich meebrengt, is het belangrijk deze zo snel en effectief mogelijk te behandelen, zodat de ‘nieuwe borsten’ niet worden ontsierd door littekenweefsel.

Gelukkig kunnen chirurgen dankzij geavanceerde chirurgische technieken de littekens tot een minimum beperken. Zij maken slechts enkele incisies en plaatsen deze zoveel mogelijk onopvallend. Typische plaatsen om implantaten in te brengen zijn onder de borstplooi, in de oksel of bij het tepelhof. Ook bij een borstvergroting met eigen vet kunnen littekens achterblijven.

Bovendien letten NVPC aangesloten plastisch chirurgen erop dat de juiste implantaten worden gekozen, die compatibel en lekvrij zijn en lang in het lichaam kunnen blijven. Dit verkleint het risico van een nieuwe operatie voor correctie of verwijdering van het implantaat, wat tot verdere littekens zou kunnen leiden. In onze kliniek vertrouwen we daarom op producten van de bedrijven Polytech, Motiva en Mentor, waarmee we de beste ervaring hebben.

6 Nuttige tips voor een optimale littekenverzorging na een borstvergroting.

Naast de keuze van de juiste beha en de dagelijkse littekenhygiëne kan ongeveer twee weken na de operatie worden begonnen met aanvullende littekenverzorging.

  1. Verzorg de littekens tot ze genezen zijn.

Het is belangrijk om niet onmiddellijk na de borstvergroting met de littekenverzorging te beginnen, omdat het litteken onmiddellijk na de operatie nog moet worden beschermd. Gedurende deze tijd mogen de littekens niet onder spanning staan of dwars worden uitgerekt.

Daarom moet elke sportieve activiteit worden vermeden Ook zonnebaden (of zonnebank) wordt het eerste halfjaar af geraden. Maar ook het gebruik van alcohol en nicotine verminderen/stoppen kan een positief effect hebben op de wondgenezing. Als de littekens opzwellen of rood worden, kan de arts in individuele gevallen een cortisonenbehandeling geven om de pijn te verlichten.

 

  1. Gebruik crèmes pas nadat de hechtingen zijn verwijderd.

Naast de dagelijkse hygiëne helpt geneest een litteken vooral beter door het smeren van het littekencrème. Later kan ook een siliconenzalf worden gebruikt. Het gebruik van deze crèmes kan het beste met de arts worden besproken. Ook vaseline, Bepanthen-zalf of een goed smerende maar geurloze bodylotion kan dagelijks worden gebruikt. Een speciale littekengel is rechtstreeks bij de behandelende kliniek of artsenpraktijk en bij de apotheek verkrijgbaar.

 

  1. Effectieve littekenverzorging van binnenuit.

Door een gezond immuunsysteem kan het lichaam van binnenuit aan de wondgenezing werken. Hiervoor is het belangrijk dat de patiënt gezond en evenwichtig eet en voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Een permanent gezond dieet, niet alleen tijdens de eerste fase, draagt er aan bij dat de littekens 1 jaar na de borstvergroting niet -of nauwelijks- meer zichtbaar zijn.

  1. Langdurige dagelijkse massage van het litteken na volledige genezing.

Het dagelijks aanbrengen van crème op het litteken helpt het genezingsproces. Het litteken kan in deze periode echter nog steeds pijn doen. Het maakt niet uit of het litteken na een borstvergroting niet in de borstplooi zit, maar in de oksel of het tepelhof elk litteken kan worden ingesmeerd. Het litteken moet wel genezen zijn. Pas nadat het litteken geheeld is, kan meerdere malen per dag een zachte massage worden uitgevoerd tijdens het aanbrengen van de crème.

  1. Snelle rijping van het litteken met silicone.

Siliconenzalf helpt om de littekens zachter, lichter en gladder te maken. Omdat het tot twee jaar kan duren voordat een litteken volledig is gerijpt, kunnen siliconenzalven of siliconengel en siliconenpleisters dit proces versnellen. De gel kan dun worden aangebracht op alle aangetaste gebieden en vormt daar een dunne film. Het is ook geschikt voor oksellittekens na een borstvergroting.

  1. Hulp bij problemen met wondgenezing.

Na een borstvergroting kunnen littekens pijn of jeuk veroorzaken. Begeleidende symptomen zoals koude rillingen of zelfs koorts kunnen ook voorkomen. In dat geval moet de patiënt direct de behandelend arts raadplegen om de oorzaken op te helderen en de symptomen te laten behandelen.

Schreiben Sie einen Kommentar