Plastische chirurgie kan een tubulaire of buisvormige borst verhelpen

Voor vrouwen zijn borsten een belangrijk symbool van hun vrouwelijkheid. Vrouwen die ontevreden zijn met hun borsten voelen zich soms minder aantrekkelijk en kunnen emotionele of psychologische problemen ontwikkelen als hun borsten niet voldoen aan hun schoonheidsideaal. Daarom zijn misvormingen zoals buisborsten (tubulaire borsten, rompborsten of buisborsten) soms moeilijk te accepteren bij de getroffen vrouwen.

Helaas is het niet mogelijk tubulaire borsten zonder operatie naar rond gevormde borsten te veranderen. Het is alleen mogelijk om ze te verbergen met geschikte beha’s. Met twee chirurgische methoden, die wij u hieronder uitleggen, kunnen wij echter na een uitvoerig consult, wel een goed behandelingsresultaat bereiken.

Hoe herkent u een buisvormige, tubulaire borst?

Meestal is een tubulaire borst misvormd omdat het bovenste deel van de borst naar beneden is gezakt en het weefsel de vorm van een buis aanneemt.

Een deel van het weefsel is knobbelig verdikt en meestal zijn de tepels bij deze tubulaire borst opvallend groot. Bovendien kunnen er verschillen in grootte zijn tussen beide borsten. Deze kenmerken kunnen echter verschillen bij elke vrouw.

Wat zijn de oorzaken van tubulaire borsten?

Deze vorm van borstmisvorming is genetisch bepaald en verschijnt meestal tijdens de puberteit. De vorm is echter aangeboren. Wanneer de borsten zich tijdens de puberteit ontwikkelen, groeien de bovenste delen van de borst meer dan de onderste delen.

Deze verhouding leidt er dan toe dat de bovenste delen naar beneden glijden. Naarmate de borst zich verder ontwikkelt en groeit, kunnen het bindweefsel en het tepelhof het gewicht van dit klierlichaam niet meer dragen en glijdt het naar voren, waardoor de buisvorm van de tubulaire borst ontstaat.

Wat zijn de verschillende soorten buisvormige borsten?

Er zijn verschillende typen, of beter gezegd gradaties, die medisch gezien in vier stadia kunnen worden ingedeeld:

Graad 1: Bij deze mildere vorm is de borst van gemiddelde grootte en grotendeels normaal van vorm en ook het tepelhof is normaal. Het weefsel in een van de twee onderste borstkwadranten is echter onderontwikkeld.

Graad 2: Hier vinden we vrij kleine borsten met een normaal tepelhof, waarbij beide onderste kwadranten inclusief de onderborstplooi onderontwikkeld zijn.

Graad 3: Deze graad toont ook zeer kleine borsten met te weinig huid. Daarnaast vinden we een vergroot tepelhof en een naar beneden hellende tepel.

Graad 4: De meest ernstige vorm van misvorming uit zich in een massale onderontwikkeling van alle borstkwadranten tot aan het volledig ontbreken van borstweefsel. Bovendien is er een groot tepelhof en een uitstekende borstklier.

Hoe kan een tubulaire borst operatief worden gereconstrueerd?

Vooral in de ernstige stadia lijden vrouwen onder hun borstvorm en schamen ze zich voor. Ook hun intimiteit kan er onder lijden. Tijdens een eerste consult in onze kliniek kunnen we eerst vaststellen hoe ernstig de tubulaire borst is. Vervolgens kiezen we samen met de patiënt een geschikte chirurgische methoden die afgesteld is op de persoonlijke situatie en wensen van de patiënt.

Vooral bij de minder ernstige vormen kunnen we met een borstvergroting uitstekende resultaten bereiken. Hiervoor zijn siliconenimplantaten of een behandeling met eigen vet geschikte methoden. In ernstige gevallen worden aanvullende reconstructieve maatregelen genomen. Wij voeren dan borstliften, correctie van de tepelhofjes en kliercorrecties uit. Deze stappen kunnen echter niet in één enkele operatie worden uitgevoerd en vereisen meerdere ingrepen.

Behandeling met eigen vet: lipofilling.

Een behandeling met eigen vet is mogelijk voor kleine correcties van kleine misvormingen. Die overeenkomen met graad 1 misvorming. Deze behandeling is relatief eenvoudig en ongecompliceerd uit te voeren. De procedure duurt ongeveer 2 tot 3 uur. Een tweede behandeling kan nodig zijn om meer volume op te bouwen.

Voor graad 2 en 3 is een operatie nodig om de vergroeide en verharde weefsels los te maken, zodat ze gemakkelijker in de borst kunnen bewegen en de borst voller wordt. Wanneer dit onvoldoende resultaat geeft, worden er ook implantaten gebruikt.

Implantaten bij tubulaire borsten.

Zoals in de bovenstaande paragraaf al is aangegeven, is het in de hogere gradaties niet altijd effectief om alleen een implantaat in te brengen. Bovendien moet het overgroeide bindweefsel worden gecorrigeerd en het borstgebied worden aangepast. Op die manier kan het implantaat vakkundig worden ingebed in het nieuw gevormde weefsel en kan het ontbrekende volume eventueel worden gecompenseerd met eigen vet van de patiënt. Dit vet wordt gewonnen uit de onderbuik of uit de billen.

Bij de keuze van de implantaten hechten wij veel waarde aan een goede pasvorm en draagcomfort, een goede verdraagzaamheid door het lichaam en bescherming tegen lekkage. Daarom gebruiken wij uitsluitend veilige en geteste producten van de bedrijven of merken Mentor, Motiva en Polytech.

Naast de bovengenoemde chirurgische ingrepen is het vaak nodig om het -te sterk geprononceerde- tepelhof te verkleinen en een borstlift uit te voeren om de zogenaamde huidmantel aan te passen. Welke stappen in elk individueel geval nodig zijn, wordt in een uitvoerig consult uitgelegd en met de patiënt besproken.

Hierbij kan de tubulaire borst met behulp van 3-D beelden weergegeven worden, zodat de patiënte een goede vergelijking heeft van haar tubulaire borst voor en na de operatie. De ingreep gebeurt onder narcose, indien nodig zal de patiënte een nacht in de kliniek blijven.

Wat zijn de risico’s van een tubulaire borstoperatie?

Tijdens het eerste consult wordt de patiënt geïnformeerd over mogelijke risico’s die bij deze chirurgische ingreep kunnen optreden. Zo kan bijvoorbeeld een infectie of een stoornis in de wondgenezing optreden. Als er implantaten worden ingebracht, bestaat er een klein risico dat deze verplaatsen. Om de risico’s tot een minimum te beperken, kan de patiënt het genezingsproces positief beïnvloeden door het rustig aan te doen, niet te sporten en door voldoende hygiëne en littekenverzorging. Ook alcohol en roken beïnvloeden het genezingsproces (negatief).

Wanneer kan een operatie aan tubulaire borsten worden uitgevoerd?

De tubulaire borst kan pas worden uitgevoerd bij een patiënt die meerderjarig is en bij wie de borst volgroeid is.

Wat kost een buisborstoperatie?

Er zijn geen all-in prijzen, omdat het aantal ingrepen en de operatiemethode van persoon tot persoon sterk verschilt. Dat geldt vooral als er naast het plaatsen van de implantaten nog correcties aan klieren, huid en tepelhoven moeten worden uitgevoerd. In het algemeen kan men echter rekenen op kosten van ongeveer 6000 euro.

Vóór een buisvormige borstoperatie is het verstandig op bij de zorgverzekeraar te informeren in hoeverre de noodzakelijke kosten kunnen worden gedekt. Doorgaans dekken ziektekostenverzekeraars de kosten van esthetische chirurgie niet, tenzij het gaat om ernstige misvormingen die een aantoonbare psychologische impact hebben.

Schreiben Sie einen Kommentar